Interactief spelen

Uniek afvalspel & een gerecyclede Memo in Stadskanaal

In een samenwerking tussen de gemeente Stadskanaal en Yalp is in mei 2020 de eerste Memo met gerecyclede materialen geplaatst. Dat vonden we bij Yalp zo gaaf, dat ons R&D-team er een speciaal afvalspel voor heeft bedacht. Dit spel bestaat uit 100 quizvragen over afval. Weet jij voldoende over afval scheiden? Verderop in deze blog wordt ook jouw kennis over afval getest. 

De gerecyclede Lappset Memo

De Lappset Memo in Stadskanaal is de eerste Memo interactieve spelzone ter wereld die gemaakt is van gerecyclede materialen. En daar zijn we best trots op. Duurzaam ondernemen is geen trend, maar een must om de wereld leefbaar te kunnen houden. Bij Yalp hechten we veel waarde aan duurzaamheid en we zijn dan ook continue bezig om te bedenken hoe we onze impact op het milieu kunnen verminderen.

Wat precies is er bij deze Memo dan van gerecycled afval gemaakt? De Memo bestaat uit 7 spelpilaren op een ronde speelvloer. De kappen van de 7 pilaren zijn gemaakt van gerecycled plastic. Omdat de kappen van versnipperd afvalmateriaal worden gemaakt is er altijd een unieke kleurcombinatie. Leuk weetje: de gele vlokken zijn van gerecyclede korfbal korven.

Uit welk afval bestaat deze Memo? Bekijk het hier!

“Het ligt net aan de afvalstroom uit welke kleurcombinatie de gerecyclede Memo bestaat, je ziet het afval ook zitten en dat is prachtig!”

Samenwerking tussen Stadskanaal en Yalp

In 2019 wilde Stadskanaal een vernieuwing van het centrum. De gemeente onderzocht hoe het centrum opnieuw ingedeeld moest worden en vond het milieuvriendelijke aspect daarbij erg belangrijk. Op hetzelfde moment kregen ze bij de gemeente Stadskanaal een subsidie om afvaloverlast tegen te gaan. Opgeteld hadden ze daardoor een aardig budget beschikbaar. Ze wilden iets speciaals doen, iets anders dan anders.

Bij Yalp hadden we ondertussen het ontwerp van een gerecyclede Memo klaarliggen en we kwamen met elkaar in contact.

De gemeente was vanaf het eerste moment erg geïnteresseerd en de medewerkers kwamen bij ons kantoor de Memo zelf uitproberen. Over het interactieve toestel waren ze erg positief maar daarnaast wilden ze bij Stadskanaal graag nog iets extra’s. Het idee ontstond om een soort spel te ontwikkelen met als onderwerp afvalscheiding. Want een flyer uitdelen die uiteindelijk in de prullenbak beland was niet echt passend. Ons R&D team heeft uiteindelijk een afvalquiz ontwikkeld met 100 vragen. Niet alleen algemene vragen over zwerfafval, maar ook specifieke vragen over de afvalcijfers van Stadskanaal. Een ontzettend leuke en leerzame samenwerking.

De leuke en leerzame afvalquiz

De quiz bestaat uit 100 verschillende vragen, allen over het onderwerp afval. Het spel kan met maximaal 6 teams gespeeld worden en duurt gemiddeld 5 minuten. Het spel spelen is niet alleen leuk, maar ook nog eens erg leerzaam. In de quiz komen vragen voor zoals: “Welke kleur heeft een restafvalbak?” en “In welke bak gaat een vieze pizzadoos?” Zo leert iedereen op een leuke manier hoe je je afval moeten scheiden.

Test nu jouw kennis over afval!

Weet jij de goede antwoorden?

Hoelang duurt het voordat kauwgom verteerd is?
A.  Minimaal 20 jaar
B.  Minimaal 5 jaar
C.  Minimaal 50 jaar
Antwoord:


 

Hoeveel kilo zwerfafval komt er elk jaar bij?
A.  10 miljoen kg
B.  50 miljoen kg
C.  100 miljoen kg
Antwoord:

 

Bij welk afval hoort een chipszak?
A.  Restafval
B.  Groente, fruit en tuin afval
C.  Plastic, metaal en drankverpakkingen
Antwoord:

 

Waarom mag een chipszak niet bij het plasticafval?
A.  Omdat er een laagje aluminium in zit
B.  Omdat er olie in zit van chips
C.  Omdat er reclame op staat
Antwoord:

“Zelfs ik ben door het spelen van het afvalspel meer over het afval scheiden te weten gekomen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.








  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.