Motorische ontwikkeling

Geen kind speelt om zich te ontwikkelen, een kind ontwikkelt zich door te spelen!

Een schoolplein voor het onderwijs ontwerpen

Wat zijn speelfuncties en speelwaarden

Het belang van speelwaarden om een toestel uitdagend te houden

Als je tijdens het spelen naar kinderen kijkt dan zie je dat kinderen een aantal speelstadia kennen. Speelstadia als kruipen, lopen en rennen. Daarnaast heb je ook speelfuncties. Met speelfuncties bedoelen we klimmen, glijden, veren, duikelen, draaien en kabelen. Vaak kijken organisaties en scholen bij het uitzoeken van een speeltoestel alleen naar de speelfuncties van een toestel. Maar de speelwaarden die in een speeltoestel zitten zijn ook erg belangrijk. Kinderen leren van elkaar door samen te spelen op het speelplein. Juist die speelwaarden zijn voor de ontwikkeling van kinderen zo interessant.

Kinderen hebben toegang tot veel speeltoestellen in de wijk of op het schoolplein. Dan zou een toestel toch uitdagend moeten zijn door de jaren heen? Dat wij er bij Yalp voor kunnen zorgen dat een speeltoestel op een speelplein uitdagend blijft voor alle kinderen van 5 tot wel 11 jaar, dat vind ik gaaf. Onze speeltoestellen en concepten hebben duidelijk meer inhoud dan een optelsom van een reeks speelfuncties.

Door verschillende vormen van bijvoorbeeld klimmen toe te passen in één toestel is er uitdaging voor verschillende leeftijden. Kinderen van een bepaalde leeftijd of vaardigheidsniveau beheersen nog niet alle elementen. Zo kan het zijn dat een kind de klimwand nog niet op kan klimmen. Dit is niet erg, want kinderen kijken bij elkaar af. De één leert door te lezen, de nader door te doen, en weer een ander door te zien. Wij noemen dat ontwikkeling, kinderen noemen het uitdagend en stoer. Maar we bedoelen hetzelfde. Want geen kind speelt om zich te ontwikkelen, een kind ontwikkelt zich door te spelen! Een wijze uitspraak die ik voor het eerst hoorde uit de mond van Marianne de Valck.

Als ik kijk naar al die achteruitgang door stilstand op allerlei vlakken, dan ben ik blij met ieder project wat wij de afgelopen tijd hebben opgeleverd. Want die dragen inhoudelijk bij aan de ontwikkeling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.








  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Yalp toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Yalp heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de nieuwe AVG-wetgeving.